FriluftsRådet

Blå Flag

Supplerende kystmærkning til naturstrande forude

25. januar 2018

En ny fælles nordisk mærkning af kyster og strande skal give flere natur- og friluftsoplevelser ved vandet. Friluftsrådet udvikler den nye kystmærkning, som et supplement til Blå Flag, allerede i 2018.

sommer strand aften

I de nordiske lande er kystnaturen helt unik med stor variation og et relativt uspoleret naturligt landskab med fri adgang. Der er skønne naturområder ved søer, langs fjorde, i skærgården og ved sund og bælt og selvfølgelig ved de store strande ud til åbent hav.

De oplevelser, man kan finde her, vil Friluftsrådet gerne sætte fokus på med en ny fælles nordisk kystmærkning af strande. Derfor er Friluftsrådet gået sammen med organisationer i Norge og Sverige om at udvikle en mærkningsordning, der skal supplere det Blå Flag.  

"Vi ser et behov for at sætte fokus på rent badevand og badesikkerhed sammen med naturoplevelser i de nordiske lande, hvor badesæsonen er kortere end i mange andre steder i verden. Samtidig har vi meget uspolerede kyster, og vi vil gerne fremhæve de natur- og friluftsoplevelser, man kan finde her. Det tror vi mange kommuner og badegæster vil synes er attraktivt" siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet. 

I den nye kystmærkning er der kriterier, kommunerne skal leve op til, så strandgæster kan finde samme niveau af rent badevand og renholdelse af strandene som de kender det fra Blå Flag. Men hvor Blå Flag, der nu findes i 49 lande, lægger mere vægt på service og faciliteter vil den nye ordning fremhæve naturstrande og friluftsmuligheder.

"Vi glæder os til at afprøve kriterierne allerede i år sammen med udvalgte kommuner, så vi kan medvirke til at flere besøgende får gode naturoplevelser ved vandet samtidig med rent badevand og badesikkerhed" siger Jan EJlsted. 

Blå Flag kører fortsat videre med de samme internationalt fastsatte kriterier som hidtil. Den nye kystmærkning lanceres omkring 1. marts 2018 og vil i første omgang blive testet sammen med enkelte kommuner. 

Friluftsrådet, FEE Sverige og FFE Norge står for at implementere kystmærkningen i de tre lande. Det er FEE (Foundation of Environmental Education) der administrerer Blå Flag.

 

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website